Ocean Signal safeSea M200

Class M AIS Man Overboord Lokalisatie Baken met 121.5 MHz Homing signaal

AIS (Automatic Identification System)

Integrated VHF DSC transceiver (digital selective calling)*

Class M Compliant (Regulation: ECC/DEC/(22)02)

121.5 MHz Homing Frequency

20% Smaller

Dual strobe lights (White and Infrared)

Fast accurate positioning

Simple Life Jacket integration**

Automatic activation

Kenmerken en voordelen van de M200

  • AIS (Automatic Identification System)
  • Klasse M  (richtlijn ECC/DEC/(22)02) conform
  • Geïntegreerde Tx en Rx DSC transceiver (Digital Selective Calling)*
  • LED’s bevestigen ontvangst van het DSC-acknowledgement bericht
  • 30% (typisch) compacter dan vergelijkbare apparatuur op de markt
  • GNSS via GPS en Galileo
  • Snelle en nauwkeurige positiebepaling
  • 121.5 MHz homing signaal
  • Infrarood en witte strobe LED lichtjes
  • Automatische activering
  • Eenvoudige integratie in reddingsvest**
  • 5 jaar batterijlevensduur
  • Meer dan 12 uur operationeel
  • 5 jaar garantie***
  • Geïntegreerde Near Field Communication (NFC)
  • Smartphone-connectiviteit via NFC
  • Ocean Signal Mobile App (iOS en Android)

Ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van zowel recreatieve watersporters als de professionele maritieme sector en offshore medewerkers.

De M200 kan in een reddingsvest worden geplaatst en activeert automatisch bij het opblazen van het vest. De M200 maakt gebruik van meerdere methoden voor noodmelding en is voorzien van een dubbele infrarood-witte stroboscoop en zendt signalen uit via AIS, DSC en 121.5 MHz om reddingsacties te ondersteunen en zo snelheid en efficiëntie te maximaliseren. De M200 voldoet aan de AIS Class M-regelgeving en is een Class M DSC (Digital Selective Calling) MOB-apparaat met een robuust ontwerp in een formaat dat aanzienlijk compacter is dan vergelijkbare modellen.

Meer weten over de laatste eisen voor AIS MOB volgens Class M-regelgeving? Klik Hier

Gebaseerd op de bewezen kernarchitectuur van zijn voorganger blijft de M200 trouw aan Ocean Signal’s ontwerpfilosofie. Tegelijkertijd weet het apparaat extra functionaliteiten te combineren in een nóg compacter formaat. De M200 voldoet aan regelgeving ECC/DEC/(22)02, beter bekend als de AIS Class M Richtlijn. Het apparaat bevat een geïntegreerde DSC (Digital Selective Calling) receiver die ervoor zorgt dat de MOB stopt met het verzenden van DSC-berichten zodra een noodsignaal is bevestigd.

De combinatie van dual infrarood & witte strobe lichtjes en noodmeldingen via AIS, DSC en 121.5 MHz zorgt voor maximale zichtbaarheid en detectie vanaf uw eigen schip of platform, en door hulpdiensten.

Hoe de M200 werkt

Na activatie begint de M200 direct met het uitzenden van het 121.5 MHz homing signaal. Binnen 15 seconden wordt het eerste individuele noodsignaal uitgezonden. De M200 verzendt 8 AIS-berichten per minuut. Zodra er een GNSS-fix is verkregen, bevatten deze berichten GNSS-coördinaten om reddingsdiensten nauwkeurig te informeren over je locatie. Daarnaast is de M200 in staat om verschillende soorten DSC-berichten te verzenden. Het type DSC-bericht dat wordt uitgezonden (Individual Distress Relay Call, Group Call of All Ships Distress Alert) is afhankelijk van de regelgeving per land.

Verbonden met app

Dankzij de geïntegreerde Near Field Communication (NFC) technologie opent de Ocean Signal Product App automatisch zodra je je telefoon in de buurt van het noodbaken houdt. Via de app krijg je toegang tot diverse gebruiksgegevens. Gebruikersspecifieke data, zoals het MMSI-nummer van een vaartuig, kan direct in de M200 worden ingevoerd. Daarnaast wordt belangrijke informatie zoals batterijstatus en zelftest historiek overzichtelijk weergegeven. Het gebruik van NFC draagt er bovendien aan bij dat de levensduur van de interne batterij optimaal behouden blijft voor maximale veiligheid.

M200 integratie in reddingsvest

De M200 kan zowel handmatig als automatisch worden geactiveerd wanneer deze is geplaatst in een automatisch opblaasbaar reddingsvest. Installatie is eenvoudig: met de meegeleverde clip voor blaaspijp-montage wordt de M200 aan het reddingsvest bevestigd, samen met het activeringslint dat rondom het drijflichaam van het vest wordt aangebracht. Zodra het vest zich opblaast, zorgt het volume van het opgeblazen drijflichaam ervoor dat de antenne wordt uitgeklapt en het noodbaken automatisch wordt geactiveerd.

*DSC-functionaliteit is afhankelijk van de regelgeving per land.

**Raadpleeg de handleiding van uw reddingsvest of neem contact op met de distributeur van uw reddingsvest om na te gaan of er voor dat type vest speciale instructies zijn om een AIS noodbaken te installeren.

***Garantievoorwaarden zijn van toepassing, zie de garantieverklaring in de handleiding.

Compatibiliteit M200:

De meeste moderne AIS-plotters en DSC-VHF-radio’s voldoen aan de standaarden die nodig zijn om MOB-DSC berichten te ontvangen.

Bij gebruik van oudere apparatuur wordt echter aangeraden om vooraf de compatibiliteit te controleren bij de fabrikant van het betreffende toestel.   

FAQ’s

Kan ik mijn MOB1 nog gebruiken na 1 januari 2025?

Ja, volgens de SOLAS-regelgeving: Geen enkele bepaling in dit hoofdstuk verhindert het gebruik door enig schip, reddingsvaartuig of persoon in nood, van alle middelen die tot hun beschikking staan om aandacht te trekken, hun positie bekend te maken en hulp te verkrijgen.

Raadpleeg: Technisch Bulletin: MOB1 – ECC Besluit

Welke testmodi heeft de M200?

Er zijn drie testmodi op de M200; Functioneel, DSC en AIS / GPS.

De functionele test moet eenmaal per maand worden uitgevoerd en geeft aan hoe lang de batterij is gebruikt. Het zal ook de batterij belasten om te testen of de batterij niet defect is of ontladen is. Het voert andere functionele tests uit op het elektronische circuit. Het test de GPS niet en test geen uitzending.

De DSC-test mag niet meer dan twee keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test verzendt een enkele DSC-uitzending naar de MMSI die is geprogrammeerd in de M200 en die wordt weergegeven op de DSC-marifoon van de boot. Het verzendt geen distress of distress relay oproep en de oproep bevat geen positie.

De AIS-test mag maximaal drie keer per jaar worden uitgevoerd. Deze test activeert de GPS-ontvanger en nadat de positie is bepaald, wordt een AIS-transmissie uitgevoerd, die wordt weergegeven op een geschikte AIS-ontvanger of kaartplotter. Het ontvangen AIS-bericht toont de positie bepaald door de M200 GPS-ontvanger. Er is ook een verzending van het AIS-tekstbericht met de woorden “MOB-TEST”. Merk op dat deze test moet worden gedaan met de M200 in het volle zicht op de lucht. Zonder een geldige positie verzendt de M200 geen AIS-berichten.

De beperking van het aantal tests per jaar is om ervoor te zorgen dat de batterij nog steeds zijn volledige levensduur heeft op de vervaldatum van de batterij.

Welke DSC-marifoons zijn compatibel met de M200?

Ocean Signal beveelt het gebruik van een van de marifoons uit de onderstaande lijst aan met de safeSea M200. De volgende DSC-marifoons klasse D zijn getest i.s.m. de fabrikant en zij hebben bevestigd dat ze de individuele noodoproep ontvangen.

ICOM:
Huidige modellen; M91, M323, M423, M506
Oudere modellen; M411, M421, M505, M603

Simrad: RS90

Standaard Horizon: De fabriek heeft bevestigd dat de volgende modellen compatibel zijn:

GX5500S
V4.xx (alleen GX5500S),

<GX2200 / GX2150 / GX2000>
V5.xx (ALL)
V4.xx (alleen GX2150 / GX2000)
V1.xx (alleen GX2200)

<GX1700 / GX1600>
V4.xx (ALL)
V2.xx (ALL)

<GX1300>
V2.xx (ALL)
V1.xx (ALL)

<GX1200>
V1.xx (ALL)

Klasse A DSC-marifoons hebben deze oproep altijd al kunnen ontvangen en alle modellen worden als compatibel beschouwd.

Deze lijst is niet volledig en zal worden uitgebreid naarmate meer compatibele modellen worden bevestigd.

Ocean Signal verwelkomt vragen van andere fabrikanten die hun marifoon hierbij willen tonen.

Welke DSC-functies zijn toegestaan in mijn land?

De DSC-functionaliteit van de M200 wordt beperkt door voorschriften in elk land. De onderstaande lijst geeft aan welke functies u mag verwachten.

AIS alleen: Canada, Denemarken, Letland

AIS + DSC Individuele noodoproeprelais plus groepsoproep verzonden na 30 minuten: VS.

AIS + DSC Alleen noodoproeprelais: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert (alleen handmatige initiatie): Alle andere Europese landen

AIS + DSC Individual Distress Relay, All Ships Distress Alert, eenmaal verzonden bij activering van MOB2 en bij handmatige initiatie: Rest van de Wereld.

Kan ik het DSC MMSI-nummer wijzigen als ik naar een ander schip ga?

Ja, het is mogelijk om het MMSI-nummer dat wordt gebruikt om uw DSC-marifoon te activeren, zo vaak als u wilt opnieuw te programmeren met behulp van de installatie applicatie die u kunt downloaden .

Het is niet nodig om eerst het oude nummer te verwijderen. Het nieuwe nummer overschrijft eenvoudig het oude MMSI-nummer.

Elke keer dat u de M200 programmeert, gebruikt deze een kleine hoeveelheid batterijcapaciteit en wordt de levensduur telkens met enkele minuten verkort.

Installatieprogramma downloaden

Waarom verandert het weergegeven MMSI-nummer niet wanneer ik mijn DSC MMSI-nummer invoer?

Alle AIS- en DSC-MOB’s zijn vooraf geprogrammeerd op het moment van productie met het MMSI-nummer.

In het geval van de rescueME M200 of de M100 zal dit nummer altijd beginnen met 97260 -.

De 972 identificeert het apparaat als een MOB-apparaat en de 60 identificeert het apparaat vervaardigd door Ocean Signal.

Het is niet mogelijk voor de gebruiker om dit nummer te wijzigen, wat een vereiste is van de relevante goedkeuringsnormen.

Het DSC MMSI-nummer dat door de gebruiker is te programmeren, is het nummer waarnaar de M200 de noodoproepen zal sturen. Compatibele marifoons tonen nog steeds het ‘van’ MMSI-nummer als het 972-nummer op de achterkant van de M200. Op dezelfde manier wordt het doel dat wordt weergegeven op een AIS-plotter ook weergegeven met het doeladres als het 972-nummer.

Waarvoor wordt het zwarte koord geleverd?

Het koord wordt meegeleverd als beveiliging tegen onopzettelijk verlies. Het koord moet worden gebruikt om de M200 vast te maken aan een vast punt op het reddingsvest dat het opblazen niet verhindert en de MOB2 niet losmaakt als de M200 per ongeluk uit de houder wordt verwijderd. Het M200-bevestigingspunt voor het koord bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat.

Is de M200 compliant met de nieuwe Klasse M vereisten?

De rescueME M200 is volledig compliant met de Klasse M standaard. Meer hierover vind je op Klasse M – AMRD-regeling in 5 vragen

Meer vragen? Onze dealers helpen u graag!

We komen graag met u in contact om te zien hoe wij u kunnen helpen. Vul hieronder uw gegevens in, dan zullen wij of onze dealers contact met u opnemen.


Shiptron Trading verkoopt geen gegevens aan derden.

(*) geeft een verplicht veld aan.