Home » Batterijvervanging Ocean Signal Apparaten

 

Batterijvervanging Ocean Signal Apparaten:

Waarom dit niet zelf kan en wat er bij een service center gebeurt

Batterijvervanging Ocean Signal apparaten
Batterijvervanging Ocean Signal apparaten

Ocean Signal apparaten zoals EPIRB’s, PLB’s en MOB’s zijn levensreddende apparaten die ontworpen zijn om absolute betrouwbaarheid te bieden in noodsituaties. Het vervangen van de batterij lijkt eenvoudig, maar het proces omvat veel meer dan alleen een nieuwe batterij plaatsen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe batterijvervangingen bij een gecertificeerd service center plaatsvinden en waarom dit cruciaal is voor jouw veiligheid.

 

Stap 1: Controle op visuele schade

Bij binnenkomst van het apparaat voert het service center een uitgebreide visuele inspectie uit.

Visuele controle punten:

  • Plastic onderdelen: Controle op uitdroging, scheuren of beschadigingen.
  • Activatie Methode: Bijvoorbeeld activatie lintjes bij MOB’s en PLB’s, die gecontroleerd worden op slijtage en watercontacten bij EPIRBs.
  • Bevestigingsbracket of montagebeugel: Beoordeling of deze nog stevig en intact inclusief de werking van de Hydrostatic release (bij professionele EPIRBs).
  • Antenne: Inspectie op knikken, breuken of corrosie, wat de signaalsterkte kan beïnvloeden.

Waarom?

Schade aan deze onderdelen kan de functionaliteit van het apparaat ernstig beïnvloeden. In sommige gevallen kan het apparaat hierdoor zelfs worden afgekeurd en afgeschreven. Het is essentieel om eventuele gebreken op te lossen voordat de service verdergaat.

AIS MOB montage reddingvest MOB1 programmeren testen

Stap 2: Test van kritieke functies

Voor de batterijvervanging worden de kernfuncties van het apparaat getest met behulp van gespecialiseerde meetapparatuur.

Uitgevoerde tests:

  • Activatie Test: Controle of het apparaat correct inschakelt en signalen uitzendt, zoals bij MOB’s een groen knipperend LED-licht.
  • AIS-functionaliteit: Test of AIS-signalen bij MOB’s correct worden uitgezonden.
  • DSC-test: Controle van de noodoproep functionaliteit bij apparaten met DSC-functies.
  • Noodfrequenties:
    • 121,5 MHz: Vliegtuig Noodfrequentie voor communicatie met reddingsboten en helikopters.
    • 406 MHz: Communicatie met Cospas-Sarsat-satellieten voor wereldwijde hulpverlening.

Waarom is dit belangrijk?

Deze tests garanderen dat het apparaat foutloos functioneert in noodsituaties, waarbij elke seconde telt. Zonder deze gespecialiseerde tests kan niet worden gegarandeerd dat het apparaat correct werkt wanneer dat het meest nodig is.

Artikel: AIS MOB extra tijd om noodsituatie te controleren

Stap 3: Vervanging van de batterij (en optioneel andere componenten)

Wat gebeurt er?

    • De oude batterij wordt veilig verwijderd en op de juiste manier afgevoerd.
    • Een nieuwe, gecertificeerde batterij wordt geïnstalleerd.
    • Batterij Counter reset: De interne teller wordt opnieuw ingesteld met behulp van exclusieve Ocean Signal-software, die alleen beschikbaar is voor gecertificeerde servicecentra.
    • Alle O-ringen, schroefjes en stickers worden vervangen om de integriteit en functionaliteit van het apparaat te waarborgen.
    • Een nieuw batterij label wordt aangebracht, inclusief de nieuwe vervangingsdatum.
    • Eventueel worden andere componenten, zoals antennes of plastic behuizingen, vervangen indien nodig.

Waarom is dit belangrijk?

Het vervangen van de batterij is geen eenvoudige taak. Het vereist:

    1. Technische kennis: Om ervoor te zorgen dat het apparaat correct wordt gemonteerd en getest.
    2. Gecertificeerde apparatuur en software: Zonder de reset van de batterij counter blijft het apparaat aangeven dat onderhoud nodig is.
    3. Vervanging van kritieke onderdelen: Zoals O-ringen en stickers om waterdichtheid en functionaliteit te garanderen.

Zonder deze stappen kan de werking van het apparaat niet worden gegarandeerd, wat de veiligheid in noodsituaties in gevaar brengt.

Stap 4: Druktest na de daadwerkelijke batterijvervanging

Hoe werkt het?

Apparaten zoals MOB’s en PLB’s worden in een druktest apparaat geplaatst. Dit apparaat simuleert de waterdichtheid onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met noodsituaties op zee. De test wordt uitgevoerd bij 2,5 bar, wat equivalent is aan een diepte van 25 meter onder water.

Waarom is dit belangrijk?

Waterdichtheid is essentieel voor apparaten die in zware omstandigheden en extreme weersomstandigheden worden gebruikt. Als een apparaat niet volledig waterdicht is, kan dit leiden tot storingen of defecten op kritieke momenten, waardoor de veiligheid van de gebruiker in gevaar komt. Deze druktest garandeert dat het apparaat bestand is tegen de vereiste omstandigheden en correct blijft functioneren wanneer dat het meest nodig is.

Stap 5: Afronden van de service

Laatste controles:

  • Het apparaat ontvangt een testresultaat formulier met een overzicht van alle uitgevoerde tests.
  • Het apparaat wordt zorgvuldig verpakt en geretourneerd aan de klant.

Waarom is dit belangrijk?

Het testresultaat formulier biedt de gebruiker zekerheid dat het apparaat volledig is gecontroleerd, voldoet aan alle vereisten en weer volledig inzetbaar is in noodsituaties.

Waarom kan dit niet zelf?

  1. Gespecialiseerde apparatuur: Tests zoals AIS, DSC en druktesten vereisen geavanceerde en zeer kostbare apparatuur die alleen beschikbaar is bij gecertificeerde servicecentra.
  2. Garantie op veiligheid: Hoewel we geen productgarantie bieden, waarborgt het proces in een gecertificeerd servicecenter dat het apparaat voldoet aan strikte veiligheidsnormen en optimaal functioneert.
  3. Batterij Counter reset: De software om de interne teller te resetten is exclusief toegankelijk voor gecertificeerde servicecentra. Zonder deze reset blijft het apparaat aangeven dat onderhoud nodig is, zelfs na een batterijvervanging.

Conclusie

Het onderhoud van Ocean Signal apparaten zoals EPIRB’s, PLB’s en MOB’s is geen optie, maar een noodzakelijke stap om levensreddende functionaliteiten te garanderen. Laat daarom altijd een gecertificeerd service center de batterij vervangen en de controles uitvoeren. In een noodsituatie kan jouw leven ervan afhangen.

Wil je de batterij laten vervangen?

Vul dan het batterijwissel formulier in en stuur dit samen met het apparaat naar:
Shiptron Trading BV
Dolfijn 24
1601 MG Enkhuizen

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op via in**@sh******.com of bel ons op +31(0)228-317004.

Meer vragen? Onze dealers helpen u graag!

We komen graag met u in contact om te zien hoe wij u kunnen helpen. Vul hieronder uw gegevens in, dan zullen wij of onze dealers contact met u opnemen.


Shiptron Trading verkoopt geen gegevens aan derden.

(*) geeft een verplicht veld aan.